Welke distributeur past het beste bij jou?


Je muziek onafhankelijk releasen maar je weet niet hoe? Wij hebben voor jou de distributeurs op een rijtje gezet die jij nodig hebt.

Distrokid

Distrokid is één van de populaire distributeurs onder de mensen die net beginnen als artiest en alles zelf regelen. Zowel online als in de industrie, zijn er vele mensen die Distrokid zullen aanraden. Het platform biedt je een steuntje in de rug bij het releasen van je muziek.

Hieronder een aantal kenmerken van Distrokid:

Pluspunten

- Geen commissie (je krijgt al je verdiende geld)

- Je kunt zoveel nummers uploaden als je maar wilt voor een jaarlijkse prijs.

-Je krijgt een introductie met tips over marketing en hoe je het beste jouw product kunt promoten als artiest.

Prijs
- 18 euro per jaar voor een abonnement.

Tunecore

Ook Tunecore behoort tot het rijtje van populaire distributeurs. Zo zorgen zij ervoor dat jouw muziek wereldwijd wordt aangeboden op meer dan 150 download en streamingsdiensten. Daarbij kun je denken aan Spotify, Appe Music, Deezer en TikTok.

Hieronder een aantal kenmerken van Tunecore:

Pluspunten
- Geen commissie.

- Je krijgt een grote hoeveelheid aan winst van je muziek. daarbij kun je denken aan de winst van streams. Daarover krijg je een analyse als overzicht van de vorderingen van je muziek.

De prijs
- Voor een jaar 27 euro, de jaren erna 44 euro.

AWAL

AWAL, ook wel artist without a label, wilt een alternatief zijn voor het traditionele platenlabel. Ze hebben meerdere kantoren wereldwijd.

Hieronder een aantal kenmerken van AWAL:

Pluspunten

- Mogelijkheden om je muziek in afspeellijsten te krijgen.

- Geen aanvullende fee.

Let op:

- Je moet worden toegelaten door de A&R’s van AWAL om lid te kunnen worden. waar vooral naar gekeken wordt is of zij jouw kunnen helpen vanaf een hoog niveau, je muziek moet van goede kwaliteit zijn, een aardige bekendheid hebben, en je moet opvallen tussen al het andere talent. ook moet je een sterk imago hebben.

De prijs

- 15% commissie.

Ditto

Ditto lijkt in prijs en functie erg op Distrokid. Het grote verschil met Distrokid is dat Ditto één prijs vraagt waarin je alle functies krijgt die Distrokid niet gelijk allemaal geeft. 

Hieronder een aantal kenmerken van Ditto:

Pluspunten

-19 euro p/j voor één artiest en release muziek zonder limiet + eerste 30 dagen gratis.

- Voor een "professional abonnement" betaal je 29 euro p/j voor twee artiesten. Ook dan kun je muziek releasen zonder een limiet + compilatie releases. 

- Voor een label betaal je 69 euro p/j voor 5 artiesten. Dan release je zonder limiet muziek voor een heel jaar. Het aantal artiesten kun je later ook nog aanpassen. Als je dat doet krijg je een ander tarief.

CD Baby

CD Baby is een online distributeur voor onafhankelijke muziek. 

Hieronder een aantal kenmerken van CD Baby:

- Standaard single = 9 euro
- Pro single = 27 euro
- Standaard album= 26 euro
- Pro album = 62 euro

Freshtunes

Freshtunes is een gratis distributieplatform, waar je kosteloos je muziek mee kan releasen zonder een tarief.

Hieronder een aantal kenmerken van Freshtunes:

Pluspunten

- Upload je muziek gratis

- Behoud 100% van je winst en royalties

- Je muziek zal beschikbaar zijn in alle major stores wereldwijd

- Je betaalt los voor de service die je kiest. Bijvoorbeeld kun je statistieken krijgen over de aantal streams voor 1 euro en een promotiecampagne voor je muziek voor een bedrag van 22 euro.


Onze favoriet

De distribiteur die voor ons als winnaar uit de bus komt is Ditto. Dat komt omdat het lijkt op Distrokid, maar waar je bij Distrokid voor een aantal services extra moet betalen, zit het bij Ditto in het pakket inbegrepen. En je betaalt maar 1 euro meer. Ditto is een flexibele service. Je kunt namelijk verschillende pakketten kiezen die het beste passen bij jouw releaseplan. Ook een mooi pluspunt: de eerste 30 dagen zijn gratis.