Ondertussen in Popradar: Ron Toet van De Zwiebels

Ondertussen in Popradar...

In de rubriek "Ondertussen in Popradar" belichten we een band, act, muziekdocent, organisatie of ander bekend figuur vanuit de oefenruimten van ons historisch pand in Loosduinen. Van djembé-groep tot yogadocent, van metalband tot DJ. Zij geven je een kijkje achter de schermen van hun repetitie of workshop. Wat maakt zo’n workshop nou geslaagd? En hoe houd je het gezellig als je als band al meer dan 15 jaar samen speelt

Ron Toet 
Al twintig jaar maakt Ron muziek binnen de muren van Popradar en het orkest de Zwiebels zelfs nóg langer! Een orkest dat al die tijd in ons pand repeteert dient zeker even flink in het zonnetje gezet te worden. Niet alleen om hun lange adem, maar bijvoorbeeld ook om hun inzet voor goede doelen. De Zwiebels is een swingend orkest met jaren aan muzikale ervaring en een waslijst aan geweldige optredens.  

Boerenkapel De Zwiebels 
"De dingen die de Zwiebels voor mij zo uniek maken zijn ontelbaar. De sfeer binnen de groep is geweldig en de humor altijd raak. Onze manier van instuderen en muziek maken gaat ondertussen als een geoliede machine en er blijft altijd ruimte voor spontaniteit. Tijdens optredens is elke situatie anders en daarop inspelen met het orkest is ontzettend leuk.

Zo was er een optreden waarin iemand uit het publiek om een verzoeknummer vroeg wat niet in ons repertoire zat. We zeiden: prima, komt goed, dat regelen we! Ik startte samen met de andere trompettist het nummer in en binnen no time viel de hele band in alsof het al jaren in ons repertoire zat. Voor mij is dat de kracht van de Zwiebels: alles uit het blote hoofd spelen en altijd open staan voor spontane acties.

Er zijn ontelbare gebeurtenissen die ons als band bijblijven. Zo hebben we in 2004 opgetreden tijdens de paralympics in Athene, deden we een afscheidsoptreden van een KPN topman in Praag, en speelden we voor Children In Need in Petersborough. We reizen ook jaarlijks naar Bernkastel tijdens de wijnfeesten en speelden jarenlang bij de binnenkomst van de Roparun in Parijs. 

Mijn nummer één herinnering is dat we in 2013, na voorbereidingen van een jaar, gespeeld hebben tijdens de Alpe d'Huzes. Om alles te kunnen bekostigen én om een bedrag van bijna 11.000 euro te kunnen doneren, hebben we muziekfestivals georganiseerd, bonbons laten maken, een cd opgenomen met Marianne Weber, opgetreden in het Circustheater en talloze sponsors bereid gevonden om dit doel te steunen. Enorm indrukwekkend wat we daar, op die mooie berg, gezien en gevoeld hebben, om nooit te vergeten!

Speciale nummers? 
Mijn muzieksmaak is héél erg breed, maar deze nummers vind ik wel bijzonder mooi" :

Benieuwd geworden naar De Zwiebels? Meer informatie vind je hier