Popradar Spotlight: Luca Sarsanszky


Luca Sarsanszky is A&R bij Warner Chappell, de internationale muziek-publishing tak van Warner Music Group. Als onderdeel van het creative team is hij medeverantwoordelijk voor het scouten van talent en het begeleiden van de artistieke en commerciële ontwikkeling van songwriters, producers en artiesten uit hun roster. Hij studeerde muziekmanagement aan de HKU en begon zijn carrière lokaal, jawel, als stagiair bij Popradar!

In deze Spotlight legt Luca uit wat zijn werk als A&R inhoudt, vertelt hij over zijn nieuwsgierigheid voor nieuwe muziek en hoe hij in de industrie terecht is gekomen.

“Ik heb vroeger altijd in bandjes gezeten op school. We schreven eigen liedjes, maar we hebben nooit verdere stappen gezet. Ik merkte dat ik de discipline niet had om mezelf volledig te ontwikkelen op mijn instrument, maar ik zag dat wel bij de mensen in mijn omgeving en dat was heel inspirerend.

Aan het begin van mijn zoektocht naar een baan wilde ik biologieleraar worden, maar ik merkte al snel dat ik hier niet blij van werd. Daarna heb ik een jaar een break genomen. Het idee is er toen ingeslopen om met muziek bezig te zijn door artiesten te ondersteunen. Stel nou dat de nieuwe Bob Dylan of de nieuwe Beatles vastzitten in een baantje in de Albert Heijn omdat ze niet weten hoe ze hun muziek aan de man moeten brengen. Dat vind ik een verschrikkelijk idee en drijft mij om talentvolle artiesten bij te staan. Zodoende besloot ik muziekmanagement op de HKU te studeren.

Deze opleiding was vanaf dag één helemaal mijn ding. De combinatie tussen creatief werk en business lag mij goed. Ik leerde iets waar ik artiesten mee kon helpen en we hadden ook super inspirerende leraren zoals Paul Heijink (manager Chef’special) en Bert van de Kamp (journalist OOR). Bert is helaas kortgeleden overleden. Hij gaf geweldige lessen over muziekgeschiedenis waar iedereen zo enthousiast over was dat ze in het jaar erna nog eens de lessen volgden.

In het eerste jaar van mijn studie heb ik stage gelopen bij Popradar. Dat was mijn kennismaking met de muziekindustrie. Net als bij muzikanten begin je in de industrie ook vaak lokaal. Het was een superleuke ervaring om een kijkje in de keuken te krijgen bij het toenmalige HPC en ik heb er een aantal goede connecties aan overgehouden.

Tijdens mijn studie heb ik als freelancer op festivals gewerkt, met bands getourd en stage gelopen bij het platenlabel PIAS. Dat is een indie label waar ik voor het eerst met artiesten kon werken waar ik fan van was. Deze stage was echt een eye opener voor mij waardoor ik zeker wist dat ik in de muziekindustrie verder wilde. Ook werkte ik bij Bertus en heb ik mijn scriptie geschreven voor Rotown. In Rotown heb ik mijn eerste concerten bezocht, dus het was super om dat nu van de andere kant te zien.  

Vlak na mijn afstuderen kwam er een kans voor mij langs om als A&R aan de slag te gaan bij Warner Chappell die ik gelijk greep. Warner Chappell is de publisher van Warner Music Group. Warner Music Group bestaat uit verschillende onderdelen zoals Warner Records en dus ook Warner Chappell.

Wij houden ons bezig met het auteursrecht. Je bent als publisher de eerste partner in het administreren en het incasseren van het geld dat schrijvers en producers verdienen. Dat is de backbone van publishing want de schrijvers moeten natuurlijk gewoon betaald krijgen. Dat kan best nog wel een klus zijn als jouw liedje ergens aan de andere kant van de wereld gedraaid wordt.

A&R staat voor artist & repertoire. Binnen Warner Chappell ben ik onderdeel van een creatief team samen met onze andere A&R Anita Barisic, de managing director Arno van Berkel en onze sync manager Aron van der Ploeg. In mijn rol als A&R ben ik medeverantwoordelijk voor het scouten van potentiële signings. Daarnaast houd ik mij bezig met de artistieke en commerciële ontwikkeling van de artiesten, songwriters en producers uit ons roster.  

Vanaf het moment dat ik hoorde wat een A&R deed, werd het mijn droombaan. Ik heb het zelfs vroeger een keer ergens opgeschreven als goal. Ik geniet elke dag van dit werk en ik ben gezegend met één van de leukste baantjes van de wereld.

In de praktijk zet ik voornamelijk schrijfsessies op. Dat kan zijn voor een schrijver die voor een andere artiest schrijft, of voor een artiest die behoefte heeft aan input bij het schrijven van een nieuw album. Ook pitch ik songs, connect ik artiesten aan de juiste producers en zet ik featurings op waarvan ik denk dat het een toffe creatieve match is.
Ik ben heel de dag, bewust en onbewust, bezig met het ontdekken van nieuwe artiesten en houd bijvoorbeeld New Music Friday nauwlettend in de gaten. Ook ben ik professioneel koffiedrinker en spreek graag met mensen af en luister naar hun visie en ambities want de mindset van een artiest is heel belangrijk.

Ondanks dat Warner Chappell een groot internationaal bedrijf is, hebben we een mooie combinatie van gevestigde namen en upcoming talent. Mr. Probz, Eefje de Visser, YVES, Jack Shirak, & Jarreau Vandal zijn voorbeelden van lokale artiesten waarmee we samenwerken. Jarreau is een fantastische soul producer, songwriter en artiest. Hij komt uit Amsterdam en is nu internationaal doorgebroken. Je kent zijn muziek misschien wel van deze McDonalds reclame tijdens kerst. YVES is een jonge rapper die een hele vette vibe weet neer te zetten. Hij is op dit moment Popronde talent. Het is ontzettend tof om zo vroeg in te stappen in de carrière van een artiest als bedrijf en samen het traject aan te gaan.

Als je in de muziekindustrie wilt werken raad ik je aan om zoveel mogelijk te proeven van interessante werkplekken. Overal heb ik wel eens vrijwilligerswerk gedaan: op Sniester, Crossing Border en de Popronde. Nu ik een aantal jaar bezig ben vind ik het ook heel leuk om te specialiseren, maar door die eerdere brede insteek weet ik nu veel meer wat bij mij past.

Mijn grootste kwaliteit binnen mijn werk is mijn nieuwsgierigheid. Als echte muziekfreak wil ik altijd de vetste nieuwe muziek vinden en ontdekken. Vroeger had ik met mijn vader wel eens van die ruzies over wie een artiest als eerste ontdekt had. Het is een beetje snobistisch gedrag, maar het komt heel goed van pas in mijn werk.

De pandemie was voornamelijk heel pittig voor de mensen met wie ik werk. Ik vond het moeilijk om te zien hoe bijvoorbeeld Eefje de Visser, die haar beste jaar ooit had, haar volledige tour moest cancellen. Veel schrijvers uit ons roster die normaal writing trips doen naar andere landen, konden nu niet eens naar de studio.

Ik vind dat we als publisher goed op de pandemie geanticipeerd hebben. In het begin van de pandemie hebben we al snel ons eerste online writing camp georganiseerd, volledig over Zoom, met zestig mensen over heel de wereld. De songwriters schreven in breakout rooms liedjes met elkaar en daar zijn ook hele vette releases uit voortgekomen. Deze manier van werken blijven we zeker ook aanhouden omdat het ineens heel low key is om met artiesten te werken waar je normaal niet mee in contact staat omdat ze in een ander land wonen.”

Luister naar de muziek die Luca inspireert en blijf hier op de hoogte van de nieuwste releases vanuit Warner Chappell Music.