Popradar Spotlight: Nordin Besling
Nordin is een upcoming latin/pop/afro artiest uit Den Haag. Hij won tijdens het Bevrijdingsfestival de muziekwedstrijd Talent Event en is samen met Sharwin Sax en The Blond Afro een nieuwe groep genaamd “The Backseatboys” begonnen die gisteren hun eerste single uitbrachten. Ook is hij radio-DJ bij FunX waar hij een podium biedt aan urban talent. Nordin is een geboren performer en gemaakt om feestjes te bouwen. Vanwege de corona crisis heeft hij weinig liveshows gegeven, maar nu er weer wat meer mogelijk lijkt te worden, is hij klaar om de poppodia plat te spelen. Naar zijn eigen zeggen brengt hij de komende tijd zoveel tracks uit dat je het amper nog zal kunnen bijhouden.

In deze Spotlight spreken we hem over het schrijverskamp wat hij organiseerde, zijn dromen en hoe hij in de muziek terecht is gekomen. 

“In mijn vriendengroep was ik altijd de guy die het meest wilde stappen en wanneer we dan in de auto zaten was ik degene die de muziek regelde. Als kind imiteerde ik vaak Michael Jackson en zijn moonwalk tijdens verjaardagen. Die vorm van entertainment heeft altijd al in me gezeten. Tijdens het uitgaan zat ik altijd te kijken naar wat de DJ aan het doen was en ik voelde vaak aan welke tune er ging komen. Dan liep ik naar mijn matties toe en voorspelde ik de volgende track en na twee minuten werd die tune, tot verbazing van mijn vrienden, ook echt gedraaid. Een vriend van me vroeg me tijdens zo’n avond of ik zelf niet eens moest gaan draaien en dat leek me wel wat. 

Ik heb mijn neefje gevraagd om me te leren draaien. In zijn studio heb ik ook voor het eerst over een beat gezongen. Ik hoorde mijn stem daar voor het eerst en er ging gelijk een wereld voor mij open. Ik heb niet op zangles gezeten en ik heb nooit geleerd een instrument te bespelen. Ik luisterde wel altijd anders naar muziek dan mijn omgeving, maar het was nooit in me opgekomen om er echt wat mee te doen. Mijn neefje werd na een tijdje helemaal gek van me omdat ik elke dag wilde komen. Sindsdien ben ik vol voor de muziek gegaan en ben ik met verschillende mensen gaan samenwerken. 

Met mijn muziek wil ik een bepaalde energie en vibe overbrengen. Ik ben niet de artiest die melodieën uit zijn hoofd bedenkt of teksten schrijft zonder beat. Alles is bij mij gebaseerd op feeling. De producer laat een beat horen en dat doet iets met mij. Het lijkt bijna alsof er een chemische reactie plaatsvindt waardoor ik de melodieën over de beat kan verzinnen. 

Ik werk keihard voor de muziek. Mensen mogen talentvoller dan ik zijn, ze mogen meer geluk hebben dan ik, maar ze mogen niet harder werken. Bij mij zijn er geen excuusjes. Natuurlijk is het soms ook gewoon een keer op, maar er zijn zoveel artiesten die bijvoorbeeld corona als excuus gebruiken. Ik ben ook heel zakelijk. Ik heb international business en management gestudeerd en ik heb geleerd mijn eigen zaken te regelen. 

Het is door deze alles of niets mentaliteit wel lastig om mijn eigen grenzen aan te geven en soms ga ik dan ook te ver. Laatst was ik laat thuis en ging ik naast mijn vriendin in bed liggen en pakte de laptop er nog bij om een beat te gaan maken. Toen zei ze “Het is ook een keer klaar, Nordin”. Daar had ze gelijk in. Ik kan er soms in doorschieten. 

Mijn droom is om op te treden in de Kuip of Ahoy. Ik zou daar een geweldige show willen weggeven. Op dit moment ben ik druk bezig om mijn live act interessanter te maken. Als ik live speel doe ik dat nu samen met de artiest Sharwin Sax. Hij speelt saxofoon en dat krikt het level van mijn livesound gelijk op. Ik wil een entertainer zijn, een strakke show neerzetten en echt een ervaring delen met mensen.  

Ook ben ik sinds twee jaar radio-DJ bij FunX. Ik heb eerst acht maanden moeten strijden om te laten zien dat ik het waard ben. Ze vonden eerst dat ik te Haags praatte voor de landelijke omroep. Om dat op te lossen heb ik op eigen kosten logopedielessen genomen. Ik vind het geweldig om daar te werken omdat je steeds bezig bent met de hits van het moment. Ik heb veel talentvolle mensen een kans kunnen geven bij FunX door ze uit te nodigen voor een sessie of hun tune te draaien. 

Vorige week heb ik op eigen initiatief een schrijverskamp georganiseerd. Een jaar geleden deed ik voor het eerst mee met een schrijverskamp. Daar ben ik zelf enorm ontwikkeld als artiest en dat wilde ik nog een keer meemaken. Ik legde dit voor aan Sherwin Blijd van GUAP (een urban platform in Den Haag) en hij bracht mij in contact met Joan Biekman van Cultuurschakel. Zij stuurde mij een eenmalige subsidieregeling voor Haagse initiatieven. Ik heb daar het idee van een schrijverskamp gepitcht en zij waren al heel snel enthousiast. 

Tijdens het schrijverskamp was Mikuda de hoofdproducer en iedereen kon zich aanmelden om mee te doen. De oproep op Insta is helemaal ontploft en werd wel tienduizend keer bekeken. Dat zegt ook iets over de vraag naar zo’n initiatief. Samen met Mikuda heb ik daarna een selectie van alle aanmeldingen gemaakt.  

Het waren stuk voor stuk talentvolle artiesten. MC. V.E.G.A bijvoorbeeld. Hij heeft ongeveer twee jaar geleden een hitje gedropt “Muy Caliente”. Die track is in de urban scene een begrip. Het is echt ongelofelijk hoe hij kan schrijven. Hij zet binnen vijf minuten de topline met woorden neer en gaat dan even weg. Na drie kwartier komt hij terug terwijl wij nog bezig zijn met die tune. Dan gooit hij er weer wat op en gaat weer. Het is bijna niet te geloven hoe efficiënt hij te werk gaat. 

Ik werd ook verrast door de upcoming talenten die aanwezig waren. Spike is bijvoorbeeld echt een geboren muzikant. Hij is pianist bij Crazy Piano’s en heeft een eigen muziekschool met zijn broer genaamd Sibma. Hij kan elk instrument wat je hem geeft bespelen. Moony11 heeft iedereen omver geblazen. Alle aanwezige producers wisten niet wat hun overkwam. Hoe hij muziek benadert komt niet vaak voor. 

Morano Biggs was er. Hij heeft een verschrikkelijk goede lage stem alsof hij gewoon straight uit Jamaica komt. Ook Yxng Wolfs waren aanwezig. Dat zijn boys met super catchy tunes en een hele eigen stijl. Ze brachten ook hele goede vibes. We hadden dus echt een mengelmoes van Haags talent en ik ben heel blij met het resultaat. 

Bij GUAP heb ik mijn eerste minuten gemaakt bij de open mic nights. Dat zijn belangrijke momenten geweest. Dan ging ik naar het Paardcafe, ramde mijn USB stick bij de DJ erin, kreeg een mic in mijn handen en voor het eerst in mijn leven op een podium stond waar ik veertig man heb laten swingen in vijf minuten. Als je zulke opstap-events niet hebt dan had ik ook niet gestaan waar ik nu sta. GUAP is vanaf het begin al heel supportive geweest en ook “Young Agga” op Den Haag FM heeft gelijk mijn tunes gedraaid. Het was voor mij ook een eer dat ik op de Haagse Popnacht heb mogen staan en genomineerd was voor een Music Support award. Dat neemt niemand mij meer af. Dit soort steun plant het zaadje in mijn hoofd dat ik ertoe doe als artiest en gewaardeerd wordt.

Mijn toekomstplannen zijn om als een bulldozer door alles en iedereen heen te gaan, muziek te blijven droppen en mensen helemaal gek te maken. Gisteren bracht ik een nieuwe track uit met een nieuwe groep waar ik in zit: “The Backseatboys”. Ook heb ik een samenwerking met DJ Latu en als resultaat van het schrijverskamp komen er nog zeven nieuwe nummers aan. Wat er dus gaat gebeuren is dat je helemaal moe van me gaat worden omdat ik zoveel pokoes drop en hopelijk ga je het niet meer kunnen bijhouden. In september of augustus wil ik lekker voor mensen gaan optreden en dit jaar wil ik een prijsje pakken tijdens de Haagse Popnacht.”

Luister hier naar de muziek die Nordin inspireert.