Popradar Spotlight: Roos Meijer
Roos Meijer is songwriter en muzikant. Afgelopen week bracht ze met haar band Maida Rose de debuutsingle “Harmony Of Heartache” uit. Hun melancholische dreampop trekt je mee in de wereld van de jongvolwassenheid en de struggles die daar bij horen. Daarnaast schrijft Roos met haar solo project over sociale misstanden en deelt ze ervaringen van onder andere vluchtelingen in haar lyrics. In deze Spotlight vertelt ze over haar ontwikkeling als muzikant, hoe ze haar muziek aan maatschappelijke issues koppelt en waar ze haar inspiratie vandaan haalt.  

“Al van jongs af aan voel ik de drang om te schrijven. Ik heb zelfs songteksten gevonden die ik geschreven had toen ik zes was. Die nummers zijn absoluut niet goed, maar er zat wel iets in mij waardoor ik de behoefte voelde om mezelf te uiten via muziek en woord. Wanneer ik als kind door een slechte periode ging kwamen mijn ouders er niet via mij achter, maar omdat ze lyrics van me lazen en dachten “dat is wel een beetje donker voor iemand van negen”. 

Ik droomde er altijd al van om verder te gaan in de muziek, maar omdat mijn ouders allebei een achtergrond hebben in de klassieke muziek dacht ik dat ik al veel meer meters gemaakt zou moeten hebben op jonge leeftijd om kans te maken op een plek op het Conservatorium. Toch ben ik auditie gaan doen voor het Conservatorium van Amsterdam en werd ik aangenomen. Daarna heb ik een Master Songwriting in Londen gedaan, die ik vorig jaar heb afgerond. Mijn hart ligt echt bij songwriting, dus het voelde als een cadeau om daar een jaar lang volledig op te kunnen focussen. In London ben ik ook voor het eerst begonnen met co-writen, dat is iets waar ik mij de komende jaren graag verder in wil ontwikkelen.

 Ik voel mij het meest verbonden met kunst die gemaakt is vanuit politieke noodzaak of vanuit persoonlijke noodzaak. Je kunt mijn twee projecten ook indelen in deze richtingen. Maida Rose bestaat omdat ik mij emotioneel moet uiten en ik geen andere manier weet dan muziek, terwijl ik in mijn solo project muziek wil gebruiken om maatschappelijke onderwerpen aan de kaak te stellen. Er zijn zoveel mensen die zelf niet schrijven of muziek maken maar wel verhalen met zich meedragen. Mijn oma zei altijd: “je zou over ieder mens een boek kunnen schrijven”. Zo zie ik dat ook, alleen schrijf ik geen boek, maar muziek.

Voor mijn solo debuutalbum vertel ik verhalen van anderen door middel van het interviewen van change makers. Voor mij ben je een change maker als jij je inzet voor een maatschappelijk doel. Ik vond het belangrijk om een grote variatie te hebben in wie ik interviewde om te laten zien dat iedereen zich op hun eigen manier kan inzetten. Hoe klein een actie ook lijkt, ik geloof dat elke actie ertoe doet. 

De zinnen die ik het mooist vond uit de interviews en de onderwerpen die mij het meest raakte gebruik ik als inspiratie voor mijn lyrics. Alleen al als je een uur met iemand praat heb je zo twintig onderwerpen om over te schrijven. Vanuit al deze gesprekken ben ik nu mijn album aan het schrijven, wat ik later dit jaar hoop uit te brengen. Deze nummers wil ik ook live gaan opvoeren in combinatie met de songs van mijn vorige EP “Maktub”.  

Vroeger waren de maatschappelijke issues waar ik me mee bezig hield en de muziek die ik maakte twee verschillende werelden. Vooral toen ik naar het Conservatorium ging dook ik helemaal in de muziek en nam ik even afstand van de wereld om me heen. Totdat ik naar Griekenland ging om vrijwilligerswerk te doen in vluchtelingenkampen. Dat heeft m’n ogen echt geopend. Ik dacht ineens “wat ben ik aan het doen? Ik zit de hele dag in een ruimte muziek te maken terwijl deze ellende zich afspeelt in Europa”. Ik ben toen een lastige periode doorgegaan met twijfel of ik wel door moest gaan met muziek, dat voelde toen egoïstisch. 

Ik zat in mijn eindexamenjaar van het Conservatorium toen ik terugkwam van Griekenland, maar ik was nog met mijn hoofd bij alles wat ik daar had meegemaakt. Ik besefte me hoe erg ik veranderd was terwijl mijn familie en vrienden deze verandering niet hadden doorgemaakt. Dat gaf een vervreemd gevoel. Er is een groot verschil tussen de beelden van vluchtelingenkampen op het nieuws en de ervaring wanneer je er zelf bent geweest. 

Ik begon de verhalen vanuit Griekenland te gebruiken in mijn songwriting en daardoor viel alles op zijn plek en hervond ik ook mijn drive om muziek te maken. Pas toen ik "Maktub" voor het eerst live uitvoerde, ervaarde ik hoeveel impact het had op het publiek. Ik had nog nooit meegemaakt dat er zoveel mensen geëmotioneerd werden van mijn muziek. Toen besefte ik me dat dit een bijzonder project was, waarmee ik door wilde. De projectnaam “Roos Meijer” is eigenlijk een tegenstelling want het draagt mijn naam, maar het gaat juist over anderen. 

Maida Rose is dan weer echt een samenwerkingsproject van vrienden. Ik schrijf de songs met mijn beste vriend, Javier Den Leeuw, en het album is geproduceerd door mijn vriendin, Anne Lieke Heusinkveld (La Loye). Javier en ik kunnen het over alles hebben en het schrijven gaat daarom ook heel natuurlijk. We zijn vijf jaar geleden met Maida Rose begonnen en nu is dan eindelijk het moment dat we gaan releasen. Onze single “Harmony Of Heartache” is sinds deze week te beluisteren. Deze song is onderdeel van het album “Tales of Adolescence”, dat in 2022 uitkomt. Voor die tijd zullen we nog een aantal singles uitbrengen.

Sound speelt bij Maida Rose een enorme rol. Gevoelens zijn vaak lastig in woorden uit te drukken en dan werken klanken beter. Een grote inspiratie van ons is “Beach House”. Toen ik die muziek voor het eerste hoorde raakte me dat op een dieper niveau. Wat ik mooi vind is de gelaagdheid en de mengeling tussen blijdschap en verdriet dat ik voel als ik naar Beach House luister. Op die gevoelsbasis maken wij ook muziek. Het zijn melancholische dream pop nummers die geschreven zijn over de periode waarin wij van onze tienerjaren naar volwassenheid gingen. De songs van Maida Rose kun je elk apart zien als een bladzijde uit een dagboek. Het is onze manier om wat er in ons leven gebeurd is te verwerken." 

Benieuwd welke muziek Roos Meijer inspireert? Check de playlist hier