Popradar Spotlight: Juulz
Juulz is een upcoming singer/songwriter, rapper en producer uit Den Haag met een excentrieke eigen stijl. Juulz combineert dikke hiphop beats met snijdende punk vocals en schurende gitaren en geeft via zijn gevoelige lyrics een inkijkje in zijn belevingswereld. De afgelopen jaren brengt deze Herman Brood Academie student de ene poppy track na de andere op sneltreinvaart uit en vorig jaar kwam hij met zijn eerste EP getiteld “Antibiotica”. Hij ging er vandoor met de “Popradar Music Support Award” voor Haags talent en speelde op de GUAP showcase tijdens de Haagse Popnacht in het PAARD. Vandaag dropt hij zijn nieuwe single “Question Marks”. Wij interviewden hem over de eerste aanraking met muziek, zijn ambities en heartbreaks.  

“Op vroege leeftijd kwam ik al in aanraking met muziek. Mijn moeder is zangeres van onder andere Madhouse, Glance en Stoot en ik ging vroeger vaak mee naar haar shows. Tijdens die optredens ontwikkelde ik een fascinatie voor gitaar. Ik ging altijd aan de kant van de gitarist zitten en keek mijn ogen uit. Ik raakte daardoor geïnspireerd om zelf te gaan spelen. Op twaalfjarige leeftijd kocht ik een DVD van Green Day “Bullet In a Bible” en kwam ik voor het eerst in aanraking met punk. Tijdens het kijken beeldde ik me in dat ik degene was die on stage stond te performen en daar kreeg ik kippenvel van. Ik wilde zelf ook in die spotlight staan en via mijn muziek mensen raken. 

Op latere leeftijd nam hiphop zijn intrede in mijn leven. Ik begon zelf beats te maken en verdiepte me in Fruity Loops. Ik kon weinig vocalisten en rappers vinden die op mijn beats wilden performen omdat ik net was begonnen en een klein netwerk had. Ik besloot toen maar om zelf de beats op te vullen met vocals. Je weet zelf ook het beste wat voor een melodieën je op je track wilt horen. Dat is uiteindelijk hoe ik ben begonnen met met zingen en rappen. 

Voor mij voelde het heel natuurlijk om een combinatie van hiphop en punk te gaan maken. Op de school waar ik nu zit, de Herman Brood Academie, zitten veel artiesten die al hun eigen sound hebben. Daardoor voelde ik een pressure, maar het inspireerde mij ook. Ik dacht “wat moet ik gaan doen om ook een sound te creëren en wat ligt dichtbij mij?” Toen ging ik terug naar wat ik vroeger luisterde, naar punkrock, en ik werd weer gegrepen en ik dacht “hier moet ik wat mee gaan doen”. Ik ben niet vergeten waar ik vandaan kom en welke muziek mij gevormd heeft en dat heb ik gebruikt om mijn eigen sound te vinden. 

Er zijn steeds meer artiesten die de crossover tussen punk en hiphop maken. “Machine Gun Kelly”, “iann dior” en “POORSTACY” zijn hier voorbeelden van. Zij vormen een grote inspiratie voor me. Veel hiphopartiesten doen de laatste tijd alternatieve projecten, dat vind ik een hele dope ontwikkeling. 

Gitaar spelen vind ik nog steeds het leukste om te doen, gecombineerd met het schrijven van poppy hooklines. Ik hou van die eureka momenten wanneer je denkt: “holy shit deze topline is echt super hard!”. Soms sta ik onder de douche of zit ik op de scooter en kom ik met een line en dan denk ik “hier moet ik iets omheen bouwen”, maar meestal begint mijn schrijfproces met de instrumentals. Dan freestyle ik daaroverheen voor melodieën en voel ik aan wat het beste past bij de vibe van de muziek. 

Ik heb meerdere doelen voor mezelf. Een van mijn ambities is om op te treden op het “Rolling Loud Festival” en “Rock am Ring”, maar mijn grootste doel is om een bijdrage te leveren aan een vreedzame wereld. Mijn muziek kan daarin een rol spelen. Ik praat namelijk over gevoelige onderwerpen zoals heartbreaks. Mijn songs helpen me als ik een gebroken hart heb en ik hoop dat ze ook troost kunnen bieden aan anderen. Daarmee probeer ik een positieve invloed op iemands leven te maken door iemand dichter bij zijn of haar gevoel te laten komen. 

Een ander doel is om de punk sound in Nederland een plek geven. Dit genre valt nu vaak tussen wal en schip. Ik had mijn muziek bijvoorbeeld opgestuurd naar de radiostations FunX en KINK. Voor FunX was mijn muziek te rock en voor KINK was het weer te hiphop. Met playlists stuit ik vaak op hetzelfde probleem. Samen met een vriend heb ik een idee om een collectief te bouwen rond de crossover van punk en hiphop, met de naam “NEWAGEPUNX”. We willen hiermee een landelijke wave creëren rondom ons genre. 

Mijn passie naast muziek is het maken van drawings. Ik heb de meeste artwork die van mij online staat zelf gemaakt. Tekenen vind ik super leuk. Ik besteed hier de afgelopen periode veel tijd aan en verkoop nu ook mijn eigen “anime” tekeningen. Naast artiest zijn zou ik graag tattoo’s willen zetten of cover arts verkopen. 

Den Haag wordt vaak gezien als rockstad. Er is weinig gaande voor de youth vind ik. In Rotterdam heb je bijvoorbeeld "The Couch" en daar draaien ze Hiphop en Trap. Upcoming nieuwe talenten komen daar om te feesten waardoor je makkelijk kan netwerken. In Den Haag heb je bijvoorbeeld het Paard, maar dat heeft niet die club vibe. Ik zou graag een club in het centrum zien waar de youth culture nog meer wordt vertegenwoordigd en creatives samenkomen.

Deze quarantaine tijd heeft voor mij meerdere kanten. Aan de ene kant ben ik veel met mijn vriendin en dat is hartstikke chill, maar aan de andere kant gebeurt er weinig om me heen en dat beïnvloedt mijn inspiratie. Afgelopen periode had ik dan ook een writersblock. Ik ben me hier nu uit aan het trekken en ik heb gelukkig alweer veel harde tunes gemaakt. Ik zag laatst een filmpje waarin gezegd werd dat je jezelf toegang moet geven om poep te schrijven. De blokkade komt namelijk voort uit dat je alles wat je schrijft ‘goed’ wilt hebben. Dan kun je daarin doorslaan en ben je te zelfkritisch. Dus gewoon lekker poep schrijven en dan kom je er uiteindelijk wel. Vorige week had ik bijvoorbeeld een tune gemaakt die ik op het eerste gezicht niks vond. Ik beet door de zure appel heen en ik begon het nummer echt te waarderen hoe langer ik er aan werkte. Komende tijd blijf ik dan ook sowieso door schrijven en tekenen. Creatief zijn is voor mij leven.” 

Luister hier naar de muziek die Juulz inspireert.