Popradar Spotlight: Sherwin Blijd
Als muzikant, matchmaker cultuur en oprichter van het urban platform GUAP houdt Sherwin Blijd zich al jaren bezig met het op de kaart zetten van de Haagse urban scene. “Het inspireren van mensen via het vertellen van een eigen verhaal is wat mij betreft de essentie van het leven en is iets wat ik altijd zal blijven doen.” 

Sherwin is oprichter van het onafhankelijke urban platform GUAP (General Urban Arts Platform). GUAP vertegenwoordigt de Haagse urban scene en brengt deze in kaart. Het platform zorgt er bijvoorbeeld voor dat leertrajecten voor artiesten op elkaar aansluiten en er zoveel mogelijk speelmogelijkheden zijn voor urban talent in de stad. GUAP is dé spreekbuis voor urban cultuur in Den Haag en draagt dat ook uit naar de rest van Nederland. Voor kennis, samenwerking en netwerk kun je bij hun terecht. 

Sherwin is zelf ook muzikant. Voordat hij zich inzette voor de talenten van anderen met GUAP was hij actief als rapper binnen de groep HipHo(o)p, waarmee hij het in 2013 tot de finale van de Grote Prijs van Nederland wist te schoppen. Nu is hij terug als Ease. Zijn nieuwe single “New Me” is te beluisteren op alle streamingdiensten.

Ook is Sherwin matchmaker cultuur van Den Haag. Als matchmaker zet hij zich in voor organisaties en makers die de weg naar fondsen en subsidies nog niet weten te vinden.

"Ik begon als programmeur van Theater de Vaillant in de Schilderswijk. Hier kon ik al veel urban talent wegzetten, maar in plaats van het urban talent naar mij toe te laten komen, wilde ik naar hen toekomen en ervoor zorgen dat de acts op verschillende plekken door heel de stad terecht konden. Vanuit deze behoefte ontstond GUAP. Ik ben zeker niet de enige drijvende kracht achter GUAP. Samen met onder andere Joan Biekman, Conchitta Bottse en Peter Oostinga hebben we een platform opgebouwd wat de lokale urban scene samenbrengt, vertegenwoordigt en sterker maakt. 

Met GUAP hebben we nog veel ambities, maar vanwege corona is het nu lastig om onze doelen te bewerkstelligen. Tegelijkertijd hebben we net voordat corona uitbrak ons absolute hoogtepunt beleefd met een eigen podium op het Green Garden Festival. Artiesten als L.A. Santana, Mariseya, D. Phanton, Team Magic, RAVY, Gidiona, 54 GANG, UsainBoyz en Gathorose waren hier te zien. In de toekomst zouden we het geweldig vinden om met GUAP een eigen festival te organiseren. We willen voornamelijk nog meer speelmogelijkheden creëren voor urban talent in onze stad en naar buiten uitdragen dat de urban scene in Den Haag leeft.

Dat we met Meet The Urban Pro’s (een evenement georganiseerd door Paard, Cultuurschakel en GUAP) de Haagse Popprijs Beste Initiatief van Den Haag 2020 hebben gewonnen is geweldig. Ik hoor van veel kanten dat we het verdiend hebben en dat vind ik een super tof signaal. Het is een stukje erkenning voor het werk van mij en vele anderen van de afgelopen jaren. 

Naast het werk voor GUAP ben ik ook al bijna drie jaar matchmaker cultuur van Den Haag bij CultuurSchakel. Als Matchmaker begeleid ik artiesten en organisaties met het zoeken naar geschikte fondsen en help ik hen bij het aanvraagproces. Ik ben sowieso iemand die het leuk vindt om mensen te verbinden die elkaar verder kunnen helpen.

Als ik mezelf vergelijk met waar ik stond toen ik begon met werken in de culturele sector, is er nu zoveel meer mogelijk. In het begin ging het vooral om je eigen plek vinden en een naam opbouwen in de stad. Nu staat de fundering en kan ik mijn ideeën met betrekking tot de muziekscene ook echt uitvoeren en een plek geven in Den Haag. Wat mij helpt in mijn werk is dat ik een rustig persoon ben en mensen zich op hun gemak voelen bij mij. Dat is een fijne basis om vanuit samen te werken. Ik sluit nooit iemand uit en sta open voor bijdragen van alle kanten. 

Wanneer je vindt dat er iets veranderd moet worden in je omgeving, denk ik dat het je verantwoordelijkheid is om zelf een aandeel te hebben in die verandering. Dit is ook precies hoe GUAP is ontstaan: we misten een organisatie die als stem kon fungeren voor de urban scene, dus hebben we zo’n platform opgericht. Toch vind ik dat er in Den Haag wel meer samengewerkt mag worden tussen de grote artiesten en de kleinere artiesten. In Amsterdam supporten de grotere acts de kleinere spelers via collabs. Wanneer een Haagse artiest groot is, blijft deze veel meer op de achtergrond in de lokale scene. Dat vind ik zonde. 

Weinig mensen kennen Den Haag vanwege de urban scene terwijl er zoveel talent rondloopt en veel gebeurt rondom dit genre. Den Haag staat vooral bekend om de rock, maar urban mag ook zeker aan dit rijtje toegevoegd worden. Met GUAP willen wij de stadsgrenzen passeren met Haagse urban.

Zelf heb ik los van rol als matchmaker en mijn werk voor GUAP meerdere ambities in het leven. Ik zou graag eens in het buitenland willen wonen en werken. Wat ik daar dan doe mag totaal anders zijn van wat ik hier nu doe. De nieuwe ervaringen die ik daar opdoe zou ik willen gebruiken als inspiratie voor het maken van muziek. Het lijkt me ook heel tof om mijn interesse in geschiedenis nog eens te kunnen verwerken in een muziekproject. Ik vind het interessant om te zien hoe het heden te herleiden is naar het verleden en hoe alles wat er vandaag de dag plaatsvindt terug te vinden is in eerdere gebeurtenissen. Mijn historische interesse ligt op dit moment voornamelijk bij het continent Afrika voordat er landsgrenzen waren. Ik kom graag meer te weten over hoe de verschillende stammen toen leefden. Ook verdiep ik me in de invloed van de slavernij op Afrikaanse stammen. 

Mijn andere ambitie is altijd geweest om mensen te bereiken en te inspireren met mijn muziek. Het inspireren van mensen via het vertellen van een eigen verhaal is wat mij betreft de essentie van het leven en is iets wat ik altijd zal blijven doen. Toch vond ik het de afgelopen tijd lastig om muziek uit te brengen. Ik wilde namelijk gelijk op het level zitten van HipHo(o)p, waarmee ik successen heb geboekt en veel heb opgetreden. Hierdoor legde ik de lat veel te hoog voor mezelf en waren de nummers die ik opnam nooit goed genoeg. Mijn omgeving heeft me uiteindelijk over de streep getrokken om wél weer muziek uit te brengen. Ze lieten me inzien dat je mensen ook de kans ontneemt om geïnspireerd te worden door jouw verhalen wanneer je ervoor kiest je verhaal niet te vertellen. Ik ben blij dat ik dit met hulp van mijn omgeving heb ingezien en me nu niet alleen focus op het resultaat in termen van het ‘succes’ van mijn release, maar vooral op het voorrecht om mijn persoonlijke ervaringen naar buiten te kunnen brengen.

Luister hier naar de muziek die Sherwin inspireert via Spotify.