Popradar Spotlight: Nike Ayinla
Nike Ayinla is 25 jaar, studeerde internationaal recht en is de oprichter van Orisun Studio. Orisun faciliteert betekenisvolle projecten in de creative industry, zoals de te gekke videoserie Homegrown (klik hier!). Homegrown combineert muzikale live performances met disciplines als design, mode en beeldende kunst en stimuleert samenwerking tussen artiesten en lokale kunstorganisaties, met het doel om de creatieve geest van jonge innovatieve artiesten op de kaart te zetten. Naast Orisun ontwikkelt Nike programma’s bij het Nationaal Theater.

“Ik kom vaak op de KABK. (Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten, red.) en zie daar heel veel talent wat op de een of andere manier niet zichtbaar is buiten de kunstscene. De focus in Den Haag ligt op vrede, recht en veiligheid, terwijl het culturele aspect ook veel meer uitgedragen mag worden door de stad. Zo kwam ik op het idee om een studio op te richten waarin mijn passie voor het maatschappelijke en het creatieve gecombineerd kan worden.”  

“Homegrown” begon bij een workshop ‘How To Start a Label’ bij Stroom Den Haag. “Ik miste een online platform/podium waarbij jong talent voor een groot publiek op deze manier zichtbaar wordt gemaakt”

Wat de producties van Homegrown zo uniek maakt, is dat elke artiest er iets bijzonders weet neer te zetten. Zo heeft het duo Illnoledge (zie Nike’s playlist) bijvoorbeeld een hele nieuwe live versie gemaakt van een eerder gereleasde eigen song voor de Homegrown opnames. Deze versie is op Spotify inmiddels meer dan 55.000 keer beluisterd. “Die speciale content kan een artiest via ons platform vervolgens naar een hoger niveau tillen.”

Orisun, die de productie van Homegrown uitvoert, is een jonge club. “Iedereen die hier werkt is in de twintig of dertig en is nog niet super lang bezig. Daarom is het lekker om alles open en flexibel te houden, want juist als je op zo’n manier blijft werken ontdek je dat je in je volledige potentieel zit te werken.” Een eigenschap die Nike helpt in haar werk is haar positieve houding. Ze is heel optimistisch en dat straalt ze uit. Dit komt ook weer terug in haar werk voor Homegrown. “Mensen managen is grotendeels gewoon echt jezelf goed kennen en het vergt veel mensenkennis. Als je dan ook optimistisch bent en altijd op zoek gaat naar oplossingen, op zoek gaat naar kansen, dan neem je mensen mee en dan wordt het proces dragelijker.” 

Nike wordt gedreven door haar passie voor muziek en talent. Talent kunnen spotten en voeden is daar een belangrijk aspect van. “It keeps me going. Als producent moet je rekening houden met meer aspecten om de puzzel kloppend te maken. Het is een gevoel dat je creëert voor een project en je weet wat voor mensen daar bij passen, je weet welk puzzelstukje de puzzel af gaat maken. (...) “Eén van de redenen dat je hier bent is om je passie, jouw talent en jouw creative expression te kunnen delen. Iedereen heeft daar wat aan. Kijk nou naar de quarantaine periode – de verdraagbaarheid van eenzaamheid werd gemakkelijker met kunst ”.  

“Ik ben iemand die ambitieus is en hard wil werken, doelen wil behalen. Vrij recentelijk vroeg ik mij af: wanneer ben je dan gelukkig, wanneer ben je tevreden? Toen realiseerde ik me dat ik dat nu ben. Alles wat erbij komt is mooi meegenomen. Met deze energie wil ik verder gaan, anders ga ik nooit waarderen wat ik al heb.”

Homegrown is op dit moment bezig met een crowdfunding campagne bij Voor de Kunst. Check hun content en support ze zodat ze nog meer geweldige video’s kunnen maken in de toekomst.